Sociaal domein

Taakvelden

Samenkracht en burgerparticipatie (6.1)

Wat wil de raad bereiken?

  • Een goed en passend aanbod van algemeen toegankelijke voorzieningen om inwoners van jong tot oud waar nodig te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
  • De gemeente luistert naar inwoners, en maakt gebruik van hun kennis, ervaring en initiatieven.
  • De zorg van mensen voor elkaar en voor hun buurt wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Sociale samenhang en basisvoorzieningen

  • Welzijn Beverwijk (voorheen Stichting Welzijn Beverwijk) heeft voor 2022 een outcome gericht activiteitenplan uitgevoerd, waarbij de nadruk ligt op de beoogde effecten van deze activiteiten.  
  • Met Socius en MEE & de Wering zijn in 2022 afspraken gemaakt om de activiteiten outcome gericht te schrijven, waarbij de nadruk ligt op de beoogde effecten van deze activiteiten.
  • In Wijk aan Zee is het activiteitenaanbod op gebied van welzijn, zorg en sport versterkt door de uitvoering van plannen uit het Dorpsplan Wijk aan Zee. In 2022 is een 'Dorpsverbinder' hiermee aan de slag geweest. In opdracht van en in samenwerking met Welzijn Beverwijk en het Dorpshuis. De gemeente en de provincie Noord-Holland hebben dit project in 2022 met subsidie mogelijk gemaakt.  
  • In het kader van eenzaamheid hebben de professionals en vrijwilligers Huisbezoek een training Interventieprofielen gevolgd (vergroten signaleren) en een IJmondiale bijeenkomst 'samen in gesprek over eenzaamheid' bijgewoond. In de ontmoetingscentra en buurthuizen is veel aandacht voor Ontmoeting door de eettafels (samen eten) en een breed aanbod aan activiteiten. Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid zijn deze activiteiten uitgebreid.
  • In 2022 is aandacht gegeven aan het 15 jarig bestaan van Stichting Alzheimer Nederland. Hiernaast is er verdere invulling gegeven aan de samenwerking met de Dementieketen Midden-Kennemerland.

De gemeente heeft in 2022 een dementiescan door Stichting Alzheimer Midden-Kennemerland laten uitvoeren. Ook zijn de Alzheimer trefpunten in 2022 voortgezet.

Integraal gebiedsgericht werken

  • Het gebiedsgericht werken heeft 48 bewonersinitiatieven uit de wijken ondersteund. Ook hebben zij de exploitatie van de wijkwinkel in Oosterwijk ondersteund.
  • De nadruk van het werk van de gebiedsverbinders ligt, buiten het ondersteunen van bewonersinitiatieven, op advisering m.b.t. participatie. In 2022 hebben zij 65 projecten van een advies voorzien.
  • In 2022 is verder uitvoering gegeven aan de wijkaanpak 'Thuis in Oosterwijk'.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

  • In 2022 is de mantelzorgondersteuning na een subsidie tender beschikt aan MaatjeZ, Centrum voor mantelzorgondersteuning.

Cliënt- en inwonerparticipatie

  • In 2022 is er een start gemaakt met een “revitaliseringsproject” binnen de participatieraad. Deze is gericht op het verbeteren van de inwonerparticipatie en de kwaliteit van de participatiestructuur. Het lidmaatschap van de participatieleden is hier een onderdeel van. In 2022 zijn er twee nieuwe leden geworven.

Tijdens het revitaliseringstraject heeft de participatieraad focus aangebracht aan hun onderwerpen en hebben zij doelstellingen geformuleerd voor 2022 en 2023:  ‘ Op weg naar een open en inclusieve samenleving, De organisatie van een robuust herstelbeleid voor jongeren en Armoedebeleid’. Hiernaast heeft de participatieraad ook een eigen website gelanceerd, www.participatieraadbeverwijk.nl

Jeugd  

  • Op basis van de Regiovisie jeugdhulp IJmond en Zuid Kennemerland zijn er stappen gezet in het concretiseren van de beleids- en transformatiedoelen.  Een belangrijk onderdeel is de verbinding met bovenregionale afspraken en met het lokale beleid en de (lokale) toegang. In 2023 zal hier verder aan gewerkt worden.
  • Ten behoeve van het nieuwe Beleidsplan Jeugd is input opgehaald bij de samenwerkingspartners uit het preventieve veld. Daarnaast is de input uit de dialooggesprekken in het kader van de Inkoop Jeugdhulp Zuid-Kennemerland en IJmond meegenomen in een bestuurlijke startnotitie. Deze startnotitie is de basis is voor het gesprek over de koers voor het nieuwe jeugdbeleid 2023-2027. De nieuwe kadernota betreft zowel jeugdpreventie als jeugdhulp en wordt samen met Velsen en Heemskerk opgesteld. Het college betrekt hierbij ook betrokken partners, zoals de jeugdigen zelf, de toegang, het onderwijs en partners die ondersteuning bieden aan jeugdigen. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening  en taakveld Geëscaleerde zorg .
  • De inzichten en adviezen verkregen uit het onderzoek klantreizen in het jeugdhulpstelsel zijn vertaald en geborgd in de verwervingsstrategie specialistische jeugdhulp IJmond en Zuid-Kennemerland.
  • Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs is in 2020 gestart met een gezamenlijke Uitvoeringsagenda Onderwijs en Jeugd. Hierin komt de inzet vanuit jeugd(hulp) en onderwijs aan jeugdigen samen. In 2022 is er verder vormgeven aan de invulling en uitvoering hiervan, samen met jeugd(hulp)- en onderwijspartners. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening  en taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken .
  • Het college heeft ingezet op het verstevigen van de samenwerking tussen jeugd(hulp)-, onderwijs- en veiligheidsprofessionals. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening , taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken  en taakveld Openbare orde en veiligheid  
  • Het college werkt aan de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde vormen van criminaliteit. Zie hiervoor ook taakveld Openbare orde en veiligheid .

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • Het nieuwe Beleidsplan Jeugd is nog niet gereed, regionaal is eerst de Regiovisie Jeugdhulp IJmond en Zuid-Kennemerland vastgesteld. In 2022 is er een bestuurlijke startnotitie opgesteld welke als basis dient voor het gesprek over de koers van het nieuwe jeugdbeleid.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Met MEE & De Wering is in 2022 een eerste IJmondiale aanzet gegeven om de onafhankelijke cliëntondersteuning in de Toegang verder vorm te geven. Afgesproken is om voor projectsubsidie Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning aan te vragen bij het ministerie van VWS.
  • Gemeenten hebben van het rijk diverse pakketten coronasteunmiddelen ontvangen. In 2022 zijn daarmee de buurt- en dorpshuizen financieel gecompenseerd voor de gevolgen van de coronacrisis. Er is extra ingezet op signalering en aanpak van eenzaamheid. En er is besloten om steunmiddelen in te zetten om de pilot buurtbemiddeling (door Welzijn Beverwijk met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars) voort te zetten tot en met 2023.
  • Door de coronacrisis zijn er meer gezinnen dan gebruikelijk in de problemen gekomen. Het college heeft extra ingezet op koppelingen tussen gezinnen die overbelast zijn en vrijwillige steungezinnen om het welzijn binnen gezinnen te vergroten. Deze preventieve inzet draagt bij aan het voorkomen van uithuisplaatsingen of inzet van (duurdere) vormen van hulpverlening.
  • Om binnen het Kennemer College alle onderwijsniveaus jeugdmaatschappelijk werk te kunnen bieden, heeft het college hier extra op ingezet. Zie hiervoor ook taakveld Onderwijsbeleid en Leerlingzaken.
  • Met de inzet van de steunmiddelen van het rijk zijn extra activiteiten voor jongeren georganiseerd om hen mentaal krachtig te houden en overlast op straat te voorkomen.
  • In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs heeft het college, samen met partners, gewerkt aan het terugdringen van achterstanden van leerlingen, opgelopen door corona. Er is extra ingezet op jongerenwerk, jeugdmaatschappelijk werk, ondersteuning vanuit het CJG en cultuureducatie. Zie ook taakvelden Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie en Wijkteams .
  • In 2022 zijn door maatschappelijke en culturele organisaties activiteiten uitgevoerd met subsidie vanuit het (Corona) Herstelfonds Beverwijk. Waaronder de Fietsenwerkplaats door het RIBW, de Doe-weer-mee Karavaan door samenwerking tussen Welzijn Beverwijk en de grote culturele organisaties, en de realisatie van een buurttuin en ontmoetingsplek/ ontmoetingsactiviteiten door Studio O.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 10:27:30 met de export van 07/10/2023 09:58:05