Sociaal domein

Taakvelden

Arbeidsparticipatie (6.5)

Wat wil de raad bereiken?

  • Van mensen die gesteund worden vanuit de gemeentelijke bijstand, of die als statushouders hier wonen, wordt verwacht dat zij zelf initiatieven ondernemen en er alles aan doen om (weer) in het arbeidsproces te komen en zelf een inkomen te verdienen. Vanzelfsprekend helpt de gemeente deze mensen met hulp op maat om aan de slag te gaan.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Binnen de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en de IJmond is er gewerkt aan initiatieven en programma's om de arbeidsmarkt te versterken. Regionale samenwerking tussen werkgevers, Werkgeversservicepunt, werknemers, UWV, RMT, onderwijs en gemeentelijke bestuurders op het gebied van werk en inkomen is hierbij onmisbaar. De regionale samenwerking is versterkt om zo beter in te kunnen spelen op de vraag van de arbeidsmarkt en de werkzoekenden een kans te bieden op betaald werk en een volwaardige werkplek. Deze samenwerking vindt plaats op grond van "Regionale Aanpak Arbeidsmarkt Zuid-Kennemerland en IJmond en doe-agenda 2020-2022" (UIT-20-51646). De doe-agenda 2020-2022 is geëvalueerd.
  • Het regionaal actieplan Perspectief op Werk voor kwetsbare werkzoekenden is uitgevoerd.
  • In opdracht van de arbeidsmarktregio heeft onderzoek plaatsgevonden ter verbetering van de uitvoering Wet banenafspraak. Vervolgens is een traject gestart met deelname van alle 10 van de deelnemende organisaties (Gemeenten, UWV, WSP, IJmond Werkt! en Spaarne Werkt!) om de aanbevelingen vanuit het onderzoek te realiseren en meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.  
  • De pilot Carrousel Integrale Inburgering is in 2022 voortgezet.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

* Vluchtelingen uit Oekraine zijn opgevangen in de stad. Aan hen is huisvesting geboden en gezorgd voor een inkomen en begeleiding naar werk.

Verantwoording SPUK inburgering:

  • 1 januari is de nieuwe WI2021 ingegaan en ontvangen gemeente SPUK voor de uitvoering van de inburgeringstrajecten. 
  • Een groot deel van de instroom inburgeringsplichtige statushouders viel dit jaar echter nog onder de WI2013 waardoor de inzet van de SPUK voor bijvoorbeeld de leerroutes  eigenlijk pas Q4 is gestart. Daarnaast zijn het meerjarige trajecten waarvan de financiering aan aanbieder in 4 delen vast is gelegd. 
  • Er is uitvoering gegeven aan het Regionaal Meerjarenplan Laaggeletterdheid 2020-2024.
  • Het Taalakkoord is verlengd tot en met 2024. In 2022 is met alle partners gesproken over de voortgang en het behalen van de doelen.
  • Op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs is de kwaliteit van het non-formele onderwijsaanbod geregistreerd en gemonitord.
  • Er is actief samengewerkt met partners en de taalspreekuren van de bibliotheek om de juiste match tussen vraag en aanbod te bereiken en zo de zelfredzaamheid van laaggeletterde inwoners te vergroten.
  • Gezondheidsvaardigheden van laaggeletterden zijn vergroot zodat zij in staat zijn zelfstandig om te gaan met gezondheidsinformatie. Zie hiervoor ook taakveld Volksgezondheid
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 10:27:30 met de export van 07/10/2023 09:58:05