Inwoners van Beverwijk die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling, die (tijdelijk) niet meer thuis wonen en/of inwoners die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving, krijgen ondersteuning. Dat doet het college door advies, hulp en begeleiding, beschermd wonen en opvang. Dit gebeurt in overleg met en gedeeltelijk uitgevoerd door centrumgemeente Haarlem.
Wat heeft het college daarvoor gedaan?
Op basis van de regionale visie ‘verbinden en versterken in de aanpak van huiselijk geweld 2020-2024’ is er gewerkt aan de uitvoering van de ambities en actielijnen die tot stand zijn gekomen in samenspraak met betrokken netwerkpartners, waaronder scholen en de politie.
Samen met de gemeenten uit de regio IJmond, Zuid Kennemerland en Haarlemmermeer én de partners in de jeugdbeschermingsketen is er ingezet op vereenvoudiging van de jeugdbescherming om kinderen en gezinnen eerder en beter te helpen. Het samenwerkingsprotocol is ge-update en zal in 2023 worden vastgesteld in de colleges.
Het college heeft zich verder voorbereid op de 10-jarige transitieperiode van geleidelijke doordecentralisatie Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang.
Het college heeft voorbereidingen getroffen om de overdracht van taken vanuit de centrum gemeente over te nemen op 1-1-2023 echter het Rijk heeft de decentralisatie BW met een jaar uitgesteld naar 1-1-2024.
Er is een Gemeenschappelijk Orgaan opgericht maar vanwege het uitstel gaat het GO niet van start per 1-1-2023
In het verlengde daarvan worden ook voorbereidingen getroffen voor een voorzieningenaanbod passend bij de doordecentralisatie en daarbij horende nieuwe taken. Dat betekent dat er nu nagedacht wordt over andere vorm van GGZ-inloop en vormen van begeleiding. Er bestaat een nauwe relatie met de inkoop van beschermd wonen.
De decentralisatie voor Maatschappelijke opvang is uitgesteld tot zeker 1 januari 2026.
Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?
Het uitstel van de decentralisatie maakt een aanpassing nodig in de Gemeenschappelijke Regeling/ Gemeenschappelijk Orgaan waardoor het GO niet op 1-1-2023 van start kan gaan.
De inkoopprocedure is gestart in 2022. Uit de dialooggesprekken met de aanbieders is gebleken dat zij een andere manier van financiering voorstaan om de gewenste transitie van beschermd wonen naar beschermd thuis vorm te kunnen geven. De consequenties van deze wijziging worden nu in beeld gebracht waarna er besluitvorming over zal plaatsvinden. In afwachting van deze keuze worden de huidige contracten verlengd tot 1-1-2025.
Wat is extra gerealiseerd en waarom?
In het kader van de voorbereiding op de doordecentralisatie heeft het college een aanvraag gedaan voor gelden uit het regionale innovatiefonds om de benodigde huisvesting te inventariseren. Deze aanvraag is in 2022 gehonoreerd en zal in 2023 uitgevoerd worden.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 10:27:30 met de export van 07/10/2023 09:58:05