Sociaal domein

Taakvelden

Wijkteams (6.2)

Wat wil de raad bereiken?

  • De gemeente wil alle inwoners van jong tot oud de ondersteuning bieden die zij nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. We streven ernaar dat inwoners naar vermogen bijdragen en niemand aan de kant staat.
  • De toegang tot ondersteuning is laagdrempelig, eenduidig en herkenbaar georganiseerd, dichtbij inwoners.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Sociaal team

  • Ook in 2022 konden inwoners voor al hun vragen terecht bij het Sociaal team. Als het om lichte ondersteuning gaat heeft het team de vragen zelf opgepakt. Ook is het team preventief te werk gegaan en ligt de nadruk op vroegsignalering. Verder heeft het Sociaal Team ingezet op participatie en versterken van buurtkracht.
  • Het Sociaal team vormt samen met partners de ogen en oren in de wijk. Ze waren te vinden in de wijkcentra Prinsenhof en Wijk aan Duin. Ook heeft het Sociaal team op verschillende locaties inloopspreekuren (Wijk aan Duin, Leger des Heils, Wijkpunt, Wijk aan Zee en Inova) en nam ze deel aan het inloopspreekuur Geldzaken.
  • Het Sociaal team is een netwerkorganisatie van de gemeente (werk& inkomen, Wmo), Welzijn Beverwijk (opbouwwerk), Socius MD (maatschappelijke dienstverlening), MEE & de Wering (cliëntondersteuning) en Viva Zorggroep (wijkverpleging). Ook werken in het Sociaal team specialisten op het gebied van mantelzorgondersteuning en GGZ en stemt het Sociaal team af met veel partners. In 2022 heeft het college ingezet op:
    • de uitvoering van het Groeimodel Toegang Sociaal Domein IJmond 2017. Het Info & Aanmeldpunt (I&A punt) is eind 2021 geopend. Dit zorgt voor een integrale toegang van genoemde netwerkorganisaties. In 2022 is ingezet op de doorontwikkeling van het I&A punt.
    • op het gebied van schulden, armoede en minima inkomens heeft het Sociaal team in 2022 meerdere netwerkbijeenkomsten georganiseerd waardoor kennis is gebundeld, samenwerking geïntensiveerd en dienstverlening verbeterd. Ook heeft het team verschillende acties georganiseerd voor deze doelgroep, zoals de Sinterklaasactie. Verder is meegewerkt aan projecten zoals Armoede op school.
    • om de verbinding tussen het medische en het sociale domein te verstevigen heeft het Sociaal Team netwerkbijeenkomsten (zorgtafel) georganiseerd in Wijk aan Zee.
    • om de gezondheid en gezonde leefstijl van de inwoners te bevorderen heeft het Sociaal team deelgenomen aan het project Stoppen met roken.

Jeugd

  • De toegang tot de jeugdhulp is belegd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG werkt preventief en sluit laagdrempelig aan bij de leefwereld van jeugdigen en ouders. In de vroegsignaleringsfunctie werkt het CJG samen met o.a. huisartsen, het onderwijs, JGZ en jeugdmaatschappelijk werk. Er is gewerkt aan het verstevigen van de samenwerking met lokale partners.
  • Ten behoeve van het nieuwe Beleidsplan Jeugd is er input opgehaald bij de samenwerkingspartners uit het preventieve veld. Daarnaast is er gebruik gemaakt van de opbrengsten van de dialooggesprekken met de jeugdhulpaanbieders in het kader van de Inkoop jeugdhulp IJmond en Zuid-Kennemerland om een bestuurlijke startnotitie op te stellen. Deze startnotitie is de basis voor het gesprek over de koers voor het jeugdbeleid 2023-2027. De nieuwe kadernota betreft zowel jeugdpreventie als jeugdhulp en wordt samen met Velsen en Heemskerk opgesteld. Het college betrekt hierbij ook betrokken partners, zoals jeugdigen zelf, de toegang, het onderwijs en partners die ondersteuning bieden aan jeugdige. Zie ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie .

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • Het nieuwe Beleidsplan Jeugd is nog niet gereed, regionaal is eerst de Regiovisie Jeugdhulp IJmond en Zuid-Kennemerland vastgesteld. In 2022 is er een bestuurlijke startnotitie opgesteld welke als basis dient voor het gesprek over de koers van het nieuwe jeugdbeleid. Zie ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

Sociaal team

  • Het Sociaal team was in 2022 betrokken bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Het team heeft er mede voor gezorgd dat deze groep op een goede manier geland is in onze gemeente. Het Sociaal team is ook voor deze groep een eerste aanspreekpunt voor alle vragen. Het team heeft periodiek contact met alle mensen uit deze groep, ondersteunde bij dagelijkse vragen, inschrijvingen en plaatsingen.
  • Ook in 2022 heeft het Sociaal team inwoners ondersteunt bij de kinderopvangtoeslagaffaire.
  • Het Sociaal team heeft gastlessen gegeven op het Nova College om zo de studenten bewuster met geld om te kunnen laten gaan en weten waar ze terecht kunnen indien zij maatschappelijke hulp nodig hebben.

Jeugd

  • Er is een inventarisatie gedaan naar de mogelijkheden voor verdere uitbreiding van de praktijkondersteuning huisartsen voor de jeugd. In 2023 wordt dit verder uitgerold.
  • Voor het vinden van oplossingen voor meervoudige complexe hulpvragen is er een Regionaal Expertise Team (RET) opgericht. Het RET levert een bijdrage aan een lerend jeugdstelsel door te leren van casuïstiek.
  • In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs heeft het college, samen met partners, gewerkt aan het terugdringen van achterstanden van leerlingen, opgelopen door corona. Er is extra ingezet op jongerenwerk, jeugdmaatschappelijk werk, ondersteuning vanuit het CJG en cultuureducatie. Zie ook taakvelden Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie, Samenkracht en Burgerparticipatie.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 10:27:30 met de export van 07/10/2023 09:58:05